maanantai 23. maaliskuuta 2020

Marita Koivunen: "Jumala ei ole poikkeustilassa"


Saarna Marianpäivänä 2020 nettijumalanpalveluksessa 

Luukas 1:26-45

Viime syksystä alkaen olemme muistelleet talvisotaa , sen 105 päivää ja sitä poikkeusaikaa, joka silloin raskaan sotatilan takia maassamme vallitsi. Viime viikolla vietimme talvisodan päättymisen muistojuhlaa. Silloin emme vielä arvanneet, että koronavirus tulisi näin valtavasti muuttamaan meidän normaalia elämäämme.
Me 2020 vuoden ihmiset elämme nyt koronan aiheuttamien rajoitusten takia poikkeusaikaa. Vielä emme tiedä kauanko tämä tulee jatkumaan. 105 päivääkö vai vähemmän taiko peräti enemmän.

Tämä pyhä on Marianpäivä, ja muistamme Jeesuksen äitiä Mariaa, joka oli nuori tyttö saatuaan enkelin ilmoituksen. Ensi alkuun voisi tuntua siltä, että Marian elämä ja meidän elämämme ovat hyvin kaukana toisistaan. Mutta lähemmin tarkasteltuna meitä ja Mariaa yhdistää eräs asia.
Mariahan eli tavallista nuoren tytön elämää ja suunnitteli avioitumista Joosefin kanssa. Kunnes elämä muuttui yht äkkiä…ja Marian elämässä ja sitä myötä koko ihmiskunnan historiassa elämässä, alkoi poikkeusaika!
Meidän luoksemme ei vain ole tullut enkeli sanomaan mitä nyt tapahtuu, niin kuin Marian luo. Meille esivalta on antanut ohjeita, kuinka toimia; esivalta, joka Paavalin sanojen mukaan on sekin Jumalan asettama ja Jumalan palvelija.( Room.13)

Niin, Enkeli tuli Marian luo, ja ei vain kuka tahansa enkeli, vaan arkkienkeli Gabriel  Ja hänellä oli Marialle sanoma, mitä ei totisesti kukaan ole ennen saanut eikä tule koskaan enää saamaan. ”Pyhä Henki varjoaa sinut, sinä tulet raskaaksi, Sinä tulet Jumalan Pojan äidiksi.” Ei siinä Marialta kysytty enää suostumusta ja lupaa, että onko ok… Mutta Jumala tunsi Marian, tunsi hänen sydämensä, halunsa elää Jumalan tahdon mukaan.

Joitakin yksityiskohtia kyseltyään, Maria vastasi luottavasti: Minä olen Herran palvelijatar, tapahtukoon minulle niin kuin sanot.
Maria tiesi, että Jumalan tahdon tapahtuminen on hänelle parasta, mitä voi tapahtua niinkuin se on meille kaikille. Mutta ei Marialla ollut tuolloin vielä aavistustakaan, millaisia vaiheita ja tilanteita eteen tulee sen tähden, että hänestä tulee Jumalan Pojan äiti. Olisiko hän vastannut niin luottavasti, jos enkeli oli selostanut kaiken sen mitä eteen tulee?
 Mutta Maria suostui: ja sitähän usko on. Että vaikka ei näe kuin tämän päivän ja yhden askeleen kerrallaan, silti luottaa hyvään Jumalaan, joka johdattaa.  Niinkuin Virressä 52: vaikken tiestä tiedä, saat minne tahdot viedä..
Ja toki sitten viimeistään pääsiäisaamun ihmeen jälkeen kun Jeesus oli ylösnoussut, Maria tiesi, kaikki oli ollut tämän arvoista.

Jeesuksen tuleminen maan päälle aloitti täysin ainutlaatuisen ajan myös Jeesuksen omassa elämässä ja myös ihmiskunnan historiassa. Jumalan Poikahan eli ihmisten keskellä vain tuon lyhyen ajan, 33,5vuotta. Se OLI ainutlaatuista aikaa.

Kun Jeesus muutti taivaasta ja siirtyi Marian kohtuun, hän siis muutti olomuotoaan. Ei siis ole kahta Jeesusta; joista toinen olisi jäänyt taivaaseen ja toinen tullut Marian kohtuun. Oli vain yksi Jeesus, joka lähti taivaasta, omasta ikiaikaisesta kodistaan pois palaten sinne helatorstaina.
Ja niin, Jumalan Poika tuli alkioksi, sikiöksi kohtuun syntyen sitten niin kuin lapset syntyvät. Hän oli siis hyvin suojattomassa ja haavoittuvassa tilassa., alttiina kaikille vaaroille. Tullessaan ihmiseksi hän suostui samojen rajoitusten ja vaivojen alaiseksi kuin mekin. ”Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi”, sanoo Paavali kirjeessään galatalaisille. Se ei totisesti ollut Jeesukselle mikään huvireissu, mielenkiintoinen, piristävä turistireissu maan päälle.  Se oli rankka reissu, jonka Jeesus olisi jättänyt varmasti väliin, ellei se olisi välttämätön meidän ihmisten syntien anteeksisaamisen ja taivaaseen pääsemisen kannalta.

Paavali sanoi: kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti Poikansa.  Niin, kun aika oli täyttynyt, Jumalan aika, kairos. Jeesus syntyi juuri oikealla hetkellä.
Maria ja Joosef tosin saattoivat ajatella toisin. Voivoi sentään, miksei nyt ehditty edes naimisiin mennä, olisi sitten vasta saanut Pyhä Henki tehdä tehtävänsä…. Siitä että koskematon Maria tuli raskaaksi ennen avioitumista aiheutti paljon puheita ja häpeää Ja Jeesus sai siitä vielä aikuisenakin kuulla pilkkaavia kommentteja…

Kun aika oli täyttynyt…Jumalalle sopiva aika on usein meille sopimaton aika. Sen olemme usein elämässämme huomanneet. Mutta ehkä jälkeenpäin kuitenkin saaneet ymmärtää, että Jumalan aika olikin oikea.
Poikkeusaika alkaa yleensä yllättäen ja lupaa kysymättä.  Niin se alkoi meillä ja niin se alkoi Marialla . Suostuminen siihen vaati Marialta luottamusta Jumalaan, ja monta kertaa hänen luottamustaan tultiin koettelemaan. Tämä poikkeusaika, jota nyt elämme, varmasti koettelee meidänkin luottamustamme ja kärsivällisyyttämme.

Tämä poikkeusaika, jota me koko maailmassa nyt joudumme elämään, hämmentää, ihmetyttää ja mullistaa koko arkielämämme. Se myös voi ahdistaa, pelottaa. Tämä tilanne aiheuttaa paitsi suurta taloudellista ahdinkoa monille, niin myös voi pahentaa yksinäisyyttä ja ahdistusta.
Tämä tilanne on siinä mielessä aivan täysin erilainen kuin mikään aiempi pitkään aikaan, siksi että nyt ei voida käyttää sitä keinoa mitä aina on käytetty ja mikä on antanut voima ja lohtua.

Eli sitä että tullaan ja kokoonnutaan konkreettisesti yhteen toisten kanssa, että ollaan toisia lähellä, halataan, yhdessä itketään ja nauretaan.
Nyt on löydettävä muita keinoja siihen, miten voimme tukea, auttaa, lohduttaa ja rohkaista toisiamme.

Laulussa sanotaan: ”Mikään vaihe ei voi mennä hukkaan, kyyneleetkin puhkeavat kukkaan, vaikkei silmä vielä nähdä saata, tuskakin on toivon kasvumaata.”(san.Anna-Mari Kaskinen).  Niin, voisiko ja millä tavoin tämäkin vaihe lopulta koitua kansallemme ja koko maailmalle hyväksi? Voisiko tämä vaikea aika lisätä keskinäistä yhteyttä, välittämistä, rakkautta, huolenpitoa, ei vain vähäksi aikaa, vaan pysyvästi?

Olemme koko maailma samassa tilanteessa. Tämä ei ole kenenkään syytä. Olemme nyt kaikki toistemme puolella, haluten suojella toisiamme. Voisi jopa todeta, että kaikilla maailman ihmisillä on nyt sota koronaa vastaan, ja vain yhdessä se voidaan voittaa.
Lohdullista tässä erikoisessa poikkeustilanteessa on se, että Jumala ei ole poikkeustilanteessa, hän toimii normaalisti.
Hän toimii täysin samalla tavalla kuin ennenkin. Jos mahdollista, niin hänen korvansa ovat entistäkin herkemmät kuulemaan meitä. Ihmisen hätä herkistää Herramme aistit, Eikö Herra näkisi, eikö hän kuulisi? (Psalmi 94:9)

Nyt ovat yhteiset kokoontumiset rajoitettu max 10 henkeen.  Lohdullista on myös, että Jumalalle ei mitään merkitystä rukousten kuulemisen kannalta, kuinka suuri tai pieni joukko häntä rukoilee.  Jeesus sanoo: Siellä missä kaksi tai kolme on koolla, siellä minä olen heidän keskellään. (Matteus 18:20)
Ja kyllä: Jeesus kuulee meitä aivan yhtä paljon ja on samalla tavalla tavattavissa, kun olemme yksin, yksinäisyydessä.
HÄN toimii täysin normaalisti, hän ei ole eikä koskaan joudukaan poikkeustilaan.
Helluntaista alkoi armon aika, joka vallitsee nytkin. Tämä ei ole muuttunut, eikä muutu niin kauan kuin tämä maailman aika kestää.
Jeesus on sama eilen tänään ja iankaikkisesti. Vaikka vuoret järkkyvät ja kukkulat horjuvat, minun armoni ei sinusta väisty eikä rauhanliittoni horju.(Jesaja 54:10)
Siksi kiitoslaulu Jumalan armosta ei vaikene milloinkaan, ei nytkään. 
Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marita Koivunen: "Jumala ei ole poikkeustilassa"

Saarna Marianpäivänä 2020 nettijumalanpalveluksessa  Luukas 1:26-45 Viime syksystä alkaen olemme muistelleet talvisotaa , sen 105 pä...